Top
Wat betekent het woord 'Ashtanga'?
jul, 28 2023

De Oorsprong van Ashtanga

Mijn dierbare lezers, stel je me voor, Stijn, in mijn strakke yogabroek, struikelend over mijn eigen voeten terwijl ik probeer een van die verdraaide Ashtanga-houdingen te beheersen. Brengt deze beelden aan de wortels van ons onderwerp van vandaag--wat het woord "Ashtanga" eigenlijk betekent. Dit mysterieuze woord komt uit het Sanskriet, de oude Indiase taal waarin de meeste yogateksten zijn geschreven. In het Sanskriet betekent 'Ashtau' acht en 'Anga' betekent ledematen. Dus, in wezen betekent Ashtanga "acht ledematen".

De eerste keer dat ik hoorde over Ashtanga, was tijdens een gesprek met een yogaleraar tijdens een privéles. Hij probeerde me uit te leggen dat yoga meer is dan alleen "strekken en ademen". Het is een hele filosofie, een manier van leven, opgebouwd rond het idee van deze acht ledematen. Grappig toch? Ik ging naar een fitnessklas en kwam terug met levenslessen, wat een bonus!

De Acht Ledematen van Ashtanga Explained

Nu denk je misschien, “Oké, Stijn, dus Ashtanga betekent ‘acht ledematen’. Wat betekent dat dan? Klinkt als iets uit een horrorfilm.” Geen zorgen, het is niet zo griezelig als het klinkt. Hier zijn ze, de acht ledematen:

  • Yama: Universele morele commando's
  • Niyama: Zelfdiscipline en spirituele observaties
  • Asana: Houding of houdingspraktijk
  • Pranayama: Beheersing van de levenskracht (adem)
  • Pratyahara: Terugtrekking van de zintuigen
  • Dharana: Concentratie
  • Dhyana: Meditatie
  • Samadhi: Wedervereniging of verlichting

Het zijn letterlijk de bouwstenen van de yoga-praktijk. In deze "ledematen" vinden we handleidingen voor hoe we onszelf en anderen moeten behandelen (Yama en Niyama), hoe we ons lichaam moeten bewegen en verzorgen (Asana en Pranayama), en hoe we met de minder tastbare aspecten van het menselijk bestaan kunnen omgaan (de laatste vier ledematen). Het is als het meest uitgebreide zelfzorghandboek, maar dan eeuwenoud.

Ashtanga: De fysieke Praktijk

Als je ooit naar een Ashtanga-yogales bent geweest, zul je merken dat het wat intenser is dan je gemiddelde stretch-sessie. Dat komt omdat Ashtanga een zeer dynamische en veeleisende stijl van yoga is, met een reeks houdingen die in een specifieke volgorde worden uitgevoerd.

Ik herinner me nog mijn eerste Ashtanga-klas. Daar was ik, klaar voor mijn gebruikelijke ontspannende uurtje yogarekken. Twintig minuten later was ik al zwetend en sluipend naar de klok. Maar in dat zweet en die inspanning voelde ik ook een soort vreugde en voldoening die ik nog niet eerder had gevoeld. Het was alsof ik iets diep in mij had aangeraakt. Ik moest lachen om mijn eigen ijdelheid, maar de les gaf me een hernieuwde waardering voor mijn lichaam en zijn capaciteiten.

De Geestelijke Aspecten van Ashtanga

Laten we eerlijk zijn, we zijn niet allemaal gemaakt om acrobatische yogahoudingen uit te voeren (althans ik zeker niet!). Maar dat betekent niet dat we niet kunnen genieten van de voordelen van Ashtanga. De fysieke houdingen zijn slechts één aspect van de praktijk. De ware essentie van Ashtanga, en yoga in het algemeen, zit in de integratie van de acht ledematen in ons dagelijks leven.

Neem bijvoorbeeld meditatie (Dhyana). Meditatie draait helemaal om de geest tot rust brengen en in het huidige moment blijven. In de hectiek van onze moderne levensstijl, kan dat een echte redding zijn. Of kijk naar de Yamas en Niyamas. Het zijn als de yogische versie van de tien geboden, het bieden van richtlijnen voor hoe te leven op een manier die onszelf en anderen respecteert.

Ik geloof echt dat er iets in Ashtanga zit voor iedereen, of je nu een houdingen-koningin bent of meer van de filosofische kant houdt. Maar het vereist wel inzet, openheid en vooral, geduld met jezelf.

Hier tot dusver, mijn mede-yogi's en nieuwsgierigen, mijn, of beter gezegd, 'onze' verkenning van het mysterie van Ashtanga. Als je je afvraagt ​​hoe het met mijn eigen Ashtanga-reis gaat... Nou, laten we zeggen dat ik er ben, stap voor stap, val voor val, en geniet van elke minuut.